Lečenje o trošku države

Iskoristite pravo na 10 dana besplatnog lečenja u Merkuru, za osobe obolele od dijabetesa

Program edukacije

Svi oboleli od dijabetesa koji su na terapiji insulinom imaju pravo na Program edukacije i
rehabilitcije u Merkuru jednom u 4 godine:

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) usvojio je Pravilnik o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, prema kojem svi oboleli od dijabetesa preko 18 godina koji su na insulinskoj terapiji, radi prevencije nastanka komplikacija, imaju pravo na stacionarnu rehabilitaciju u trajanju od deset dana o trošku zdravstvenog osiguranja u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj Banji jednom u četiri godine.

Prema rečima akademika prof. dr Nebojša Lalić, direktora Klinike za endokrinologiju dijabetes i bolesti metabolizma i dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu, program lečenja podrazumeva i unapređenje odnosa prema dijabetesu: edukaciju o pravilnoj ishrani i načinu primene terapije, obuku za samokontrolu šećera u krvi i urinu, edukaciju za primenu novih postupaka terapije lekovima, kao i edukaciju o neophodnim fizičkim aktivnostima, a sve u cilju uspešne kontrole dijabetesa i sprečavanja mogućih komplikacija. Dr Lalić kaže da program prevencije nastanka eventualnih komplikacija obuhvata kompletne preglede, laboratoriju i dijagnostiku pomoću čega se utvrđuje rizik za razvoj i progresiju ishemijske bolesti srca, mozga, periferne vaskularne bolesti, dijabetesnog stopala, neuropatije, nefropatije i retinopatije.

Uputstvo za ostvarivanje prava na lečenje o trošku fonda

Prema “Pravilniku o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijaliziranim za rehabilitaciju”, broj 75/2016, osiguranik može biti upućen na rehabilitaciju o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, ako ispunjava preduslove:
Da je prošlo više od 4 godine od kada je bio u Merkuru naprogramu o trošku fonda i
Da prima više od jedne doze insulina dnevno (dve, ili više)
 • Prvi korak - OBRATITE SE SVOM IZABRANOM LEKARU DA VAM NAPIŠE UPUT ZA ENDOKRINOLOGA (ILI INTERNISTU);
 • Drugi korak - OD ENDOKRINOLGA (ILI INTERNISTE) TREBA DA DOBIJETE PREDLOG ZA STACIONARNU PRODUŽENU REHABILITACIJU U MERKURU;
  Napomena: Ukoliko imate otpusnu listu iz bolnice (ne stariju od 6 meseci) koja potvrđuje da ste na dve ili više doza insulina,
  ili na insulinskoj pumpi, preskačete prva dva koraka i idete na korak 3
 • Treći korak - SA PREDLOGOM (NE STARIJIM OD 6 MESECI) ILI OTPUSNOM LISTOM IZ BOLNICE, IZABRANI LEKAR VAM DAJE UPUT ZA KOMISIJU FONDA;
 • Četvrti korak - KOMISIJI DOSTAVLJATE NAVEDENU DOKUMENTACIJU I OTPUSNU LISTU IZ MERKURA, A ONA VAM IZDAJE OVERENO REŠENJE
 • Peti korak - KADA DOBIJETE REŠENJE JAVLJATE SE SLUŽBI BUKINGA MERKURA, na 036 515 5175, od 07:00 do 17:30 časova
 • Šesti korak - SLUŽBENICI MERKURA VAM REZERVIŠU SMEŠTAJ U TERMINU KOJI VAM NAJVIŠE ODGOVARA
 • Pozovite 036 515 51 75!
  Želimo Vam srećan put i dobro došli u Merkur!
  P.S. Podsećamo Vas da je važnost Rešenja ograničena na 3 meseca i da je potrebno da u tom roku sprovedete navedenu proceduru.

SAVREMENI SADRŽAJI, MODERAN DIREKTOR I MLADI KADROVI

U Srbiji više od 710.000 ljudi boluje od dijabetesa, odnosno svaki 8 stanovnik Srbije ima dijabetes. Oboljenje raste u svim uzrasnim grupama, a polovinu obolelih čini radno aktivno stanovništvo.
Srbija ima jedinstven model besplatnog lečenje dijabetesa u Merkuru, koji je nacionalni centar za lečenje dijabetesa, najveći broj dijabetičara iz grupe radno aktivnog stanovništva ne koristi to svoje pravo.
Razlozi su najčešće moderan tempo života i nedostatak vremena za unapređenje zdravlja, ali i najviše zbog stereotipa da je boravak u banji dosadan, nesadržajan i bespotreban, što je potpuno pogrešno.

IZDVAJAMO IZ PONUDE

cene važe od 01.11.2021. do 31.12.2021. godine

Brza dijagnostika

 • Prekontrolišite svoje zdravstveno stanje, nizom specijalističkih pregleda, po principu iz ruke u ruku, za koje bi Vam u svom mestu boravka bili potrebni meseci.
 • Od 6.195,00 din.
Detaljnije

Merkurov medicinski pansion

 • Smeštaj na bazi punog pansiona, kompletna medicinska usluga u skladu sa zdravstvenim stanjem i preporukom lekara​.
 • Od 4.195,00 din.
Detaljnije

Banjski paket

 • Odmorite se i uživajte u rekreativnim sadržajima sa mineralnom vodom u društvu prijatelja ili porodice, po nikad nižim cenama.
 • Od 3.515,00 din.
Detaljnije

Program lečenja gojaznosti

 • Smeštaj, plan obroka, izrada programa za lečenje gojaznosti od strane lekara uz aparaturne procedure, lični terapeut.
 • Od 5.090,00 din.
Detaljnije

Vaše mišljenje nam je važno, podelite sa nama iskustva, sugestije i utiske: