Lečenje o trošku države

Iskoristite pravo na 10 dana besplatnog lečenja u Merkuru, za osobe obolele od dijabetesa

Program edukacije

Svi oboleli od dijabetesa koji su na terapiji insulinom imaju pravo na Program edukacije i
rehabilitcije u Merkuru jednom u 4 godine:

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) usvojio je Pravilnik o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, prema kojem svi oboleli od dijabetesa preko 18 godina koji su na insulinskoj terapiji, radi prevencije nastanka komplikacija, imaju pravo na stacionarnu rehabilitaciju u trajanju od deset dana o trošku zdravstvenog osiguranja u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj Banji jednom u četiri godine.

Prema rečima akademika prof. dr Nebojša Lalić, direktora Klinike za endokrinologiju dijabetes i bolesti metabolizma i dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu, program lečenja podrazumeva i unapređenje odnosa prema dijabetesu: edukaciju o pravilnoj ishrani i načinu primene terapije, obuku za samokontrolu šećera u krvi i urinu, edukaciju za primenu novih postupaka terapije lekovima, kao i edukaciju o neophodnim fizičkim aktivnostima, a sve u cilju uspešne kontrole dijabetesa i sprečavanja mogućih komplikacija. Dr Lalić kaže da program prevencije nastanka eventualnih komplikacija obuhvata kompletne preglede, laboratoriju i dijagnostiku pomoću čega se utvrđuje rizik za razvoj i progresiju ishemijske bolesti srca, mozga, periferne vaskularne bolesti, dijabetesnog stopala, neuropatije, nefropatije i retinopatije.

Uputstvo za ostvarivanje prava na lečenje o trošku fonda

Prema “Pravilniku o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijaliziranim za rehabilitaciju”, broj 56/2019, osiguranik može biti upućen na rehabilitaciju o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, ako ispunjava preduslove:
Da je preveden (sa tableta) na jednu dnevnu dozu insulina, ili
Da je na teraiji sa dve, ili više doza insulina dnevno, ili insulinskom pumpom i da je prošlo više od 4 godine od kada je bio u Merkuru na programu o trošku fonda.
 • Prvi korak - Ukoliko zadovoljavate jedan od uslova, obratite se svom izabranom lekaru, da ga informišete da ste ispunili uslove i da želite da budete upućeni u Merkur na rehabilitaciju
 • Napomena

  S obzirom na preporuke Ministarstva zdravlja u vreme epidemije Kovid- 19, predlažemo Vam da izabranog lekara POZOVETE TELEFONOM i celu proceduru obavite od kuće,
 • Drugi korak - VAŠ IZABRANI LEKAR ĆE PREDUZETI JEDAN OD SLEDEĆIH KORAKA;
  a. Ukoliko imate otpusnu listu ne stariju od 6 meseci, ili mišljenje lekara endokrinologa (ili interniste) ne starije od 6 meseci - Lekar ŠALJE VAŠU DOKUMENTACIJU NA KOMISIJU (elektronski), a rešenje Vam dolazi poštom na kućnu adresu
  b. Ukoliko ste bili PRIVATNO kod endokrinologa (ili interniste) u poslednjih 6 meseci, dostavite lekaru mišljenje, a LEKAR ĆE DA POŠALJE VAŠ PREDMET NA KOMISIJU, rešenje Vam dolazi poštom na kućnu adresu
  c.Ukoliko UOPŠTE NISTE BILI kod endokrinologa (ili interniste) u poslednjih 6 meseci, zatražite od lekara da Vam zakaže predlog kod specijaliste putem IZIS-a. Nakon pregleda, obratite se lekaru da ŠALJE VAŠ PREDMET NA KOMISIJU, a rešenje Vam dolazi poštom na kućnu adresu
 • Treći korak - KADA DOBIJETE REŠENJE KOMISIJE, POZOVITE SLUŽBU BUKINGA MERKURA, na 036 618 870, ili na 036 611 873, od 07:00 - 14:30 sati;
 • Četvrti korak - SLUŽBENICI MERKURA ĆE VAM REZERVISATI SMEŠTAJ U TERMINU KOJI VAM NAJVIŠE ODGOVARA
 • Želimo Vam srećan put i dobro došli u Merkur!
  P.S. Podsećamo Vas da je važnost Rešenja ograničena na 3 meseca i da je potrebno da u tom roku sprovedete navedenu proceduru.

SAVREMENI SADRŽAJI, MODERAN DIREKTOR I MLADI KADROVI

U Srbiji više od 710.000 ljudi boluje od dijabetesa, odnosno svaki 8 stanovnik Srbije ima dijabetes. Oboljenje raste u svim uzrasnim grupama, a polovinu obolelih čini radno aktivno stanovništvo.
Srbija ima jedinstven model besplatnog lečenje dijabetesa u Merkuru, koji je nacionalni centar za lečenje dijabetesa, najveći broj dijabetičara iz grupe radno aktivnog stanovništva ne koristi to svoje pravo.
Razlozi su najčešće moderan tempo života i nedostatak vremena za unapređenje zdravlja, ali i najviše zbog stereotipa da je boravak u banji dosadan, nesadržajan i bespotreban, što je potpuno pogrešno.

IZDVAJAMO IZ PONUDE

cene važe od 15.11.2020. do 31.03.2021. godine

Brza dijagnostika

 • Prekontrolišite svoje zdravstveno stanje, nizom specijalističkih pregelda, po principu iz ruke u ruku, za koje bi Vam u svom mestu boravka bili potrebni meseci.
 • Od 5.210,00 din.
Detaljnije

Živeti sa dijabetesom

 • Prekontrolišite svoje zdravlje, održite nivo šećera u krvi pod kontrolom, regulišete težinu i izbegnite ozbiljne komplikacije koje prate dijebetes.
 • Od 3.470,00 din.
Detaljnije

Banjski paket

 • Odmorite se i uživajte u rekreativnim sadržajima sa mineralnom vodom u društvu prijatelja ili porodice, po nikad nižim cenama.
 • Od 3.195,00 din.
Detaljnije

Odmor za dušu i telo

 • Zamenite hladnu svakodnevnicu, opuštanjem u Merkurovom Spa centru, relaks sadržajima i bazenima sa mineralnom vodom.
 • Od 3.980,00 din.
Detaljnije

Vaše mišljenje nam je važno, podelite sa nama iskustva, sugestije i utiske: